Rechercher

Titre Date Référence

Use of electrical stimulation and chilling to enhance meat tenderness of heavy lambs.

2014

Pouliot, E., Gariépy, C., Thériault, M. et Castonguay, F. 2014. Use of electrical stimulation and chilling to enhance meat tenderness of heavy lambs. Can. J. Anim. Sci. 94:627-637.

Effets de la stimulation électrique à bas voltage et de la maturation sur la qualité de la viande d'agneaux

2012

Pouliot, E., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N., J. et Castonguay, F. 2012. Effets de la stimulation électrique à bas voltage et de la maturation sur la qualité de la viande d'agneaux. Can. J. Anim. Sci. 92:59-66.

Pratiques postabattage et qualité de la viande d'agneau au Québec : constat, solutions de rechange et perpectives.

2010

Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N.J. et Castonguay, F. 2010. Pratiques postabattage et qualité de la viande d'agneau au Québec : constat, solutions de rechange et perpectives. Ovin Québec 10(1):36-39.

Growth performance, carcass traits and meat quality of heavy lambs reared in warm or cold environment during winter.

2009

Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J. et Castonguay, F.W. 2009. Growth performance, carcass traits and meat quality of heavy lambs reared in warm or cold environment during winter. Can. J. Anim. Sci. 89:229-239.

Effects of low-voltage electrical stimulation and aging on heavy lamb meat tenderness

2009

Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N.J. et Castonguay, F.W. 2009. Effects of low-voltage electrical stimulation and aging on heavy lamb meat tenderness. Joint Annual Meeting of the ADSA-CSAS-ASAS. Montréal, QC. J. Anim. Sci. Vol. 87, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 92, E-Suppl. 1. p.39. (poster M-117)

Évaluation de pratiques postabattages sur la qualité de la viande d'agneau du Québec

2009

Pouliot, É., Castonguay, F., Gariépy, C., Thériault, M. 2009. Évaluation de pratiques postabattage sur la qualité de la viande d’agneau du Québec. Rapport de recherche remis au CDAQ (projet no 6125), 39 p.

Agneaux lourds et bergeries froides : Impact sur les performances de croissance et la qualité de la viande

2007

Pouliot, É., Gariépy, C., Avezard, C, Thériault, M. et Castonguay, F. 2007. Agneaux lourds et bergeries froides : Impact sur les performances de croissance et la qualité de la viande. Ovin Québec, 7(3):15-18.

Impact de l'environnement d'élevage durant la période hivernale sur les performances de croissance et la qualité de la viande des agneaux lourds

2007

Pouliot, É., Gariépy, C., Avezard, C., Thériault, M. et Castonguay, F. 2007. Impact de l'environnement d'élevage durant la période hivernale sur les performances de croissance et la qualité de la viande des agneaux lourds. Dans: Compte-rendu des Journées de Recherche en Production Ovine 2007 (p.23-29). Lévis, QC : Centre d'expertise en production ovine du Québec.

Detection of polymorphisms in the ovine leptine (LEP) gene: Association of a single nucleotide polymorphism with muscle growth and meat quality traits.

2006

Boucher, D., Palin, M.F., Castonguay, F., Gariépy, C. et Pothier, F. 2006. Detection of polymorphisms in the ovine leptine (LEP) gene: Association of a single nucleotide polymorphism with muscle growth and meat quality traits. Can. J. Anim. Sci. 86: 31-35.

La race, le sexe, le poids d'abattage... Des effets sur la qualité de la viande des agneaux lourds?

2006

Castonguay, F., Dragomir, L., Gariépy, C., Avezard, C. et Thériault, M. 2006. La race, le sexe, le poids d'abattage... Des effets sur la qualité de la viande des agneaux lourds? Ovin Québec, 6(3):12-14.

Influence of breed, gender and slaughter weight on histochemical traits and longissimus quality of lamb

2006

Gariépy, C., Dragomir, L., Avezard, C, Thériault, M. and Castonguay, F. 2006. Influence of breed, gender and slaughter weight on histochemical traits and longissimus quality of lamb. 52nd International Congress of Meat Science and Technology (p.187-188). Dublin, Scotland.