Publications
Rechercher
Titre | Date | Référence |
---|---|---|
Use of electrical stimulation and chilling to enhance meat tenderness of heavy lambs. |
2014 |
Pouliot, E., Gariépy, C., Thériault, M. et Castonguay, F. 2014. Use of electrical stimulation and chilling to enhance meat tenderness of heavy lambs. Can. J. Anim. Sci. 94:627-637. |
Effets de la stimulation électrique à bas voltage et de la maturation sur la qualité de la viande d'agneaux |
2012 |
Pouliot, E., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N., J. et Castonguay, F. 2012. Effets de la stimulation électrique à bas voltage et de la maturation sur la qualité de la viande d'agneaux. Can. J. Anim. Sci. 92:59-66. |
Pratiques postabattage et qualité de la viande d'agneau au Québec : constat, solutions de rechange et perpectives. |
2010 |
Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N.J. et Castonguay, F. 2010. Pratiques postabattage et qualité de la viande d'agneau au Québec : constat, solutions de rechange et perpectives. Ovin Québec 10(1):36-39. |
Growth performance, carcass traits and meat quality of heavy lambs reared in warm or cold environment during winter. |
2009 |
Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J. et Castonguay, F.W. 2009. Growth performance, carcass traits and meat quality of heavy lambs reared in warm or cold environment during winter. Can. J. Anim. Sci. 89:229-239. |
Effects of low-voltage electrical stimulation and aging on heavy lamb meat tenderness |
2009 |
Pouliot, É., Gariépy, C., Thériault, M., Avezard, C., Fortin, J., Simmons, N.J. et Castonguay, F.W. 2009. Effects of low-voltage electrical stimulation and aging on heavy lamb meat tenderness. Joint Annual Meeting of the ADSA-CSAS-ASAS. Montréal, QC. J. Anim. Sci. Vol. 87, E-Suppl. 2/J. Dairy Sci. Vol. 92, E-Suppl. 1. p.39. (poster M-117) |
Évaluation de pratiques postabattages sur la qualité de la viande d'agneau du Québec |
2009 |
Pouliot, É., Castonguay, F., Gariépy, C., Thériault, M. 2009. Évaluation de pratiques postabattage sur la qualité de la viande d’agneau du Québec. Rapport de recherche remis au CDAQ (projet no 6125), 39 p. |
Agneaux lourds et bergeries froides : Impact sur les performances de croissance et la qualité de la viande |
2007 |
Pouliot, É., Gariépy, C., Avezard, C, Thériault, M. et Castonguay, F. 2007. Agneaux lourds et bergeries froides : Impact sur les performances de croissance et la qualité de la viande. Ovin Québec, 7(3):15-18. |
Impact de l'environnement d'élevage durant la période hivernale sur les performances de croissance et la qualité de la viande des agneaux lourds |
2007 |
Pouliot, É., Gariépy, C., Avezard, C., Thériault, M. et Castonguay, F. 2007. Impact de l'environnement d'élevage durant la période hivernale sur les performances de croissance et la qualité de la viande des agneaux lourds. Dans: Compte-rendu des Journées de Recherche en Production Ovine 2007 (p.23-29). Lévis, QC : Centre d'expertise en production ovine du Québec. |
Detection of polymorphisms in the ovine leptine (LEP) gene: Association of a single nucleotide polymorphism with muscle growth and meat quality traits. |
2006 |
Boucher, D., Palin, M.F., Castonguay, F., Gariépy, C. et Pothier, F. 2006. Detection of polymorphisms in the ovine leptine (LEP) gene: Association of a single nucleotide polymorphism with muscle growth and meat quality traits. Can. J. Anim. Sci. 86: 31-35. |
La race, le sexe, le poids d'abattage... Des effets sur la qualité de la viande des agneaux lourds? |
2006 |
Castonguay, F., Dragomir, L., Gariépy, C., Avezard, C. et Thériault, M. 2006. La race, le sexe, le poids d'abattage... Des effets sur la qualité de la viande des agneaux lourds? Ovin Québec, 6(3):12-14. |
Influence of breed, gender and slaughter weight on histochemical traits and longissimus quality of lamb |
2006 |
Gariépy, C., Dragomir, L., Avezard, C, Thériault, M. and Castonguay, F. 2006. Influence of breed, gender and slaughter weight on histochemical traits and longissimus quality of lamb. 52nd International Congress of Meat Science and Technology (p.187-188). Dublin, Scotland. |